Ο νέος πανίσχυρος πύραυλος βαρέων μεταφορών της Ευρώπης, Ariane 6, πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στη Γαλλική Γουιάνα στις 16:00 τοπική ώρα στις 9 Ιουλίου. Ο Ariane 6 είναι ο τελευταίος στην ευρωπαϊκή σειρά πυραύλων Ariane, ο οποίος διαδέχεται τον Ariane 5 και διαθέτει αρθρωτή και ευέλικτη σχεδίαση που μπορεί να εκτοξεύσει αποστολές από χαμηλή γήινη τροχιά και πιο μακριά στο βαθύ Διάστημα.
“Ένας εντελώς νέος πύραυλος δεν εκτοξεύεται συχνά και η επιτυχία δεν είναι καθόλου εγγυημένη. Έχω το προνόμιο να είμαι μάρτυρας αυτής της ιστορικής στιγμής, κατά την οποία η νέα γενιά της οικογένειας Ariane της Ευρώπης απογειώθηκε – με επιτυχία – αποκαθιστώντας ουσιαστικά την ευρωπαϊκή πρόσβαση στο Διάστημα“, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ESA, Josef Aschbacher. “Μια παρθενική εκτόξευση είναι ένα τεράστιο εγχείρημα χιλιάδων ανθρώπων που εργάζονται αδιάκοπα επί χρόνια. Το να βλέπουμε να αποδίδει θαυμάσια με την πρώτη προσπάθεια αποτελεί απόδειξη της αφοσίωσής τους και μια επίδειξη της ευρωπαϊκής αριστείας στη Μηχανική και την Τεχνολογία. Θερμές ευχαριστίες στις ομάδες της ESA, της CNES, της ArianeGroup και της Arianespace για τη σκληρή δουλειά που έκαναν για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω ειλικρινά τα κράτη μέλη μας που επέτρεψαν και υποστήριξαν το πρόγραμμα Ariane 6 σε όλη τη διαδρομή. Δεν ήταν πάντα εύκολο, αλλά η αντοχή που επιδείξαμε απέδωσε πολλά σήμερα“.
Αυτή η παρθενική πτήση, με την ονομασία VA262, αποτελεί μια πτήση επίδειξης, στόχος της οποίας είναι να δείξει τις δυνατότητες και τις ικανότητες του Ariane 6 να ξεφύγει από τη γήινη βαρύτητα και να λειτουργήσει στο Διάστημα. Παρ’ όλα αυτά, είχε διάφορους «συνεπιβάτες» στο σώμα του. Μία ώρα μετά την απογείωση, το πρώτο σύνολο δορυφόρων επί του Ariane 6 απελευθερώθηκε από το ανώτερο στάδιο και τέθηκε σε τροχιά 600 χλμ. πάνω από τη Γη. Στην εναρκτήρια αυτή πτήση συμπεριλήφθηκαν δορυφόροι και πειράματα από διάφορους διαστημικούς οργανισμούς, εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα, πανεπιστήμια και νέους επαγγελματίες.
Εκτός από τον πύραυλο, η εκτόξευση έδειξε τη λειτουργία της εξέδρας εκτόξευσης και τις λειτουργίες στο έδαφος στο ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο. Η νέα ειδικά κατασκευασμένη ζώνη εκτόξευσης κατασκευάστηκε από τη γαλλική διαστημική υπηρεσία CNES και επιτρέπει την ταχύτερη εναλλαγή των εκτοξεύσεων Ariane.
Με την ευκαιρία της εκτόξευσης, ο Philippe Baptiste, Διευθύνων Σύμβουλος της CNES, δήλωσε: “Με αυτή την πρώτη επιτυχημένη εκτόξευση του Ariane 6, η Ευρώπη ανέκτησε τελικά την ικανότητά της να έχει πρόσβαση στο Διάστημα. Πέρα από τη μεγάλη συγκίνηση που αισθάνομαι αυτή τη στιγμή, οι πρώτες μου σκέψεις είναι για όλες τις ομάδες στο Κουρού, το Παρίσι, το Βερνόν, το Les Mureaux, την Τουλούζη, τη Βρέμη, το Λάμπολντσαουζεν, τη Λιέγη, τη Βαρκελώνη, το Κολφέρο, τη Ζυρίχη και παντού στην Ευρώπη που έκαναν δυνατή αυτή την επιτυχία. Θα ήθελα να αναγνωρίσω τη δέσμευση των εργαζομένων της CNES, της ESA, της ArianeGroup, της Arianespace και των υπεργολάβων μας. Οι τελευταίοι μήνες ήταν έντονοι και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω όλους. Η Ευρώπη μπορεί να είναι υπερήφανη για το διαστημικό της πρόγραμμα, η Ευρώπη μπορεί να είναι υπερήφανη για τη γνώση και την τεχνογνωσία της. Μαζί, ας προετοιμάσουμε το μέλλον των εκτοξευτών και του διαστήματος“.
Ο Ariane 6 κατασκευάστηκε από τον κύριο ανάδοχο και την αρχή σχεδιασμού ArianeGroup. “Με την επιτυχημένη πρώτη πτήση του Ariane 6, η ευρωπαϊκή διαστημική βιομηχανία πέρασε σε μια νέα εποχή“, δήλωσε ο Martin Sion, CEO της ArianeGroup. “Αυτή η ιστορική εκτόξευση αποδεικνύει την αδιάλειπτη δέσμευση των ομάδων και των εταίρων μας, τους οποίους θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά για αυτή την επιτυχία, η οποία αντανακλά σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Το να βλέπουμε τον νέο πύραυλο εκτόξευσης της Ευρώπης να απογειώνεται στο Διάστημα σηματοδοτεί το αποκορύφωμα μιας εξαιρετικής τεχνικής και τεχνολογικής περιπέτειας και την αρχή μιας μακράς ιστορίας λειτουργίας του Ariane 6. Τα μοντέλα της επόμενης πτήσης βρίσκονται ήδη στην παραγωγή και τα στάδια του δεύτερου μοντέλου θα αποσταλούν στο διαστημικό κέντρο της Γουιάνας αυτό το φθινόπωρο για την πρώτη εμπορική πτήση του Ariane 6“.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για το Ariane 6
Με την τοποθέτηση των δορυφόρων σε τροχιά, ο Ariane 6 απέδειξε ότι μπορεί να εκτοξεύσει με επιτυχία τα ωφέλιμα φορτία του στο Διάστημα, αλλά ο επίγειος έλεγχος επιφυλάσσει περισσότερα για την παρθενική του πτήση. Στην προσεχή ώρα, το ανώτερο στάδιο του Ariane 6 θα δείξει και πάλι ότι μπορεί να επανεκκινήσει τον κινητήρα Vinci χρησιμοποιώντας τη νέα βοηθητική μονάδα πρόωσης. Αυτή η ικανότητα επανεκκίνησης θα επιτρέψει στον Ariane 6 να αποβιβάσει πολλαπλά φορτία σε διαφορετικές τροχιές σε μελλοντικές πτήσεις και να αποδρομολογηθεί μέσω της γήινης ατμόσφαιρας στο τέλος της αποστολής του, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει διαστημικό σκουπίδι.
Σε αυτή την πτήση, το ανώτερο στάδιο του Ariane 6 θα απελευθερώσει δύο κάψουλες επανεισόδου καθώς εισέρχεται στη γήινη ατμόσφαιρα για μια καθαρή απόρριψη, ώστε να καεί ακίνδυνα, χωρίς να αφήσει διαστημικά σκουπίδια σε τροχιά.
Ο επόμενος Ariane 6 προγραμματίζεται να εκτοξευθεί φέτος στην πρώτη του εμπορική πτήση υπό την Arianespace ως φορέα εκμετάλλευσης και παροχής υπηρεσιών εκτόξευσης. “Η επιτυχία αυτής της πρώτης πτήσης σηματοδοτεί την έναρξη της επιχειρησιακής καριέρας του Ariane 6, δίνοντας στην Ευρώπη αυτόνομη πρόσβαση στο Διάστημα“, πρόσθεσε ο Stéphane Israël, CEO της Arianespace. “Το χαρτοφυλάκιο παραγγελιών του νέου πυραύλου εκτόξευσης αποδεικνύει την ευελιξία του Ariane 6 και την ικανότητά του να φέρει εις πέρας ένα ευρύ φάσμα αποστολών σε πολλαπλές τροχιές. Αντανακλά την εμπιστοσύνη που έχουν οι πελάτες στον Ariane 6 τόσο για τις θεσμικές όσο και για τις εμπορικές αποστολές τους. Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να λειτουργούμε τον νέο μας πύραυλο εκτόξευσης“.
[via]
The post Επιτυχημένη η πρώτη εκτόξευση και η Ευρώπη επιστρέφει στο Διάστημα! [Video] appeared first on iTech News.
Add Your Comments